Corona Actueel

Op deze pagina vind je informatie voor manueel therapeuten over de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. Voor algemene informatie verwijzen we je naar de informatie vanuit het KNGF.

Laatste nieuws

Algemene informatie coronavirus
Als NVMT volgen we de informatievoorziening vanuit het KNGF. Is er specifiek informatie voor manueel therapeuten, dan laten we je dat direct weten via onze nieuwsbrief en op onze website. 

Lees hier de informatie en het laatste nieuws vanuit het KNGF.

Advies behandeling van mensen met indicatie manuele therapie
d.d. 1 mei 2020

Er zijn verschillende vragen over het volgen van de afspraken in het triage stappenplan van het KNGF voor de manuele therapie. De kern daarvan is de afweging over wel- of niet noodzakelijke zorg.

De NVMT geeft hiervoor de volgende adviezen:

  1. De vraag wel- of niet noodzakelijk zorg is enerzijds de inschatting van de manuele therapeut op basis van klinisch redeneren en anderzijds de afspraak en afstemming daarover tussen therapeut en patiënt.
  2. Is er sprake van verdenking van coranasymptomen en/of klachten volg dan het stappenplan  ‘Verantwoord opschalen paramedische zorg in de 1e lijn tijdens de coronacrisis’ d.d. 30 april 2020.
  3. Het is en blijft noodzakelijk om de manueel therapeutische behandeling veilig en verantwoord op te schalen, met gepaste voorzorgsmaatregelen om besmettingsrisico’s te beperken. Met betrekking tot de gebruikte technieken waarbij het gezicht van de therapeut in de directe nabijheid van het gezicht van de cliënt worden beschermende maatregelen (tenminste een mondkapje), aangeraden.


Bekijk ook de RIVM-voorschriftenVergoeding verbijzonderde zorg
In aanvulling op de afspraken van 20 maart maken zorgverzekeraars het ook mogelijk naast de reguliere zitting een videoconsult te declareren voor onderstaande prestaties. Op basis van deze regelgeving mogen manueel therapeuten ook verbijzonderde zorg via een videoconsult in rekening te brengen.

Vragen?
Heb je een vraag? Mail ons via secretariaat@nvmt.nl.
We beantwoorden je vraag zo snel mogelijk. 

Trefwoorden: