Samenwerking bij lage rug en bekkenklachten, wanneer dan?

Datum:11 november 2020
Tijd:18:30 - 21:30
Organisator: NVMT
Type: Ledenbijeenkomst
Accreditatie: Aangevraagd voor de registers: algemeen, manueel en bekken
Locatie:
Hogeschool Rotterdam/ HRORochussenstraat 1983015 EKRotterdam
Lumbale- en bekkenproblematiek bekeken vanuit de optiek van de manueel therapeut en de bekkenfysiotherapeut.

Samenwerking, meer dan de som der delen?

Wanneer de manueel therapeut een patiënt behandeld met lage rugpijn en de klachten worden gecompliceerd door bekken fysiotherapeutische aandoeningen, is het de vraag in hoeverre deze klachten te beïnvloeden zijn door de manueel therapeut of begeeft de manueel therapeut zich op het domein van de bekkenfysiotherapeut. 

Veel patiënten die bekkenbodemklachten hebben, hebben lage rug-/bekkenklachten. Het is de vraag of de behandeling van de bekkenbodemklachten door de bekkenfysiotherapeut alleen tot voldoende resultaat leidt. Zijn de uitkomsten niet beter als samengewerkt wordt met de manueeltherapeut? 

Welke aanvullende testen en/of symptomen uit de anamnese kunnen jouw besluit als manueel therapeut versterken om door te verwijzen naar de bekkenfysiotherapeut en vice versa?

Sprekers

Anja van ’t Schip is docent op de opleiding Manuele Therapie en op de bachelor opleiding voor fysiotherapie (SOMT University).
Tevens werkt ze als fysio-manueel therapeut bij Westwijk Fysio in Amstelveen. 

Nicole van Bergen is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Bekkenfysiotherapie en doet onderzoek naar zwangerschap gerelateerde bekkenpijn bij het Leids Universitair Medisch Centrum. Tevens is zij werkzaam als manueel therapeut, sportfysiotherapeut en bekkenfysiotherapeut bij het Fysiotherapeutisch Centrum Knieriem & van Bergen in Bennekom

LET OP:

Vanwege coronamaatregelen is er besloten om 2 avonden te organiseren voor 35 personen per avond bij de HRO:  4 november en 11 november.
Deze manier van werken is een pilot; bij positieve ervaring volgen ook de andere regio's later in het jaar.

Toegang

Voor NVMT leden geldt: gratis toegang

Trefwoorden: