Van de Voorzitter - 'NVMT 2.0’

3 dec 2019
Gerard van der Wees
Gerard van der Wees
Voorzitter
Tevreden kijk ik terug op de Algemene Ledenvergadering (ALV) en de Prof. Dr. Oostendorplezing (door Renske Peters) die daaraan vooraf ging. Het viel me ook nu weer op hoe ons vak zich dankzij bevlogen onderzoekers blijft ontwikkelen. Onderzoekers die niet alleen kritisch naar ontwikkelingen en vraagstukken kijken, maar ook de vraagstukken van verschillende kanten belichten én als het nodig is twijfel houden over de uitkomst. Een kritische houding waar je verder mee komt.

NVMT 2.0

Tijdens de ALV kom je vaak dezelfde leden tegen die meedenken met het NVMT-bestuur, soms met een eigen benadering, kritisch, maar altijd vanuit een sterk gevoel van betrokkenheid. Als voorzitter ben ik blij met leden die de moeite nemen om naar een ALV te komen. Hun aanwezigheid voorkomt dat we haast kritiekloos op dezelfde weg doorgaan en zorgt ervoor dat we discussies blijven voeren met onze leden. Want het belangrijkste is dat de bestuurlijke werkelijkheid de werkelijkheid van de dagelijkse praktijk blijft raken. En dat is precies de reden waarom we op zoek zijn gegaan naar een andere verenigingsstructuur. Het is namelijk een feit dat steeds minder leden naar landelijke bijeenkomsten komen, maar ik geloof niet dat dit te maken heeft met een afnemende betrokkenheid bij de kwaliteit en de ontwikkeling van het vak en ons specialisme. Wat mij betreft gaan we dan ook op weg naar een nieuwe inrichting van de vereniging: NVMT 2.0?

Groen licht

Op de ALV kregen we groen licht om verder te onderzoeken wat dat dan precies is: NVMT 2.0. Een mogelijk idee is om te gaan werken met een Ledenraad. Persoonlijk geloof ik hier sterk in: een vertegenwoordiging van leden die actief met ons meedenkt en het beleid volgt, beoordeelt en bijstelt. Een ledenraad die dicht bij het bestuur staat en de ‘stem’ is van alle leden. Het mooiste zou zijn als in de raad leden zitten uit alle geledingen van de vereniging zoals studenten, jongeren, oudere leden en onderzoekers

Betrokken en kritisch

Als NVMT-bestuur hebben we een kritische groep leden nodig. Voor je het weet ben je de aansluiting met het veld kwijt. De ontwikkelingen in de gezondheidszorg en vooral in de regio’s gaan tenslotte razendsnel. We willen naar een vereniging toe die van ‘onderaf’ mee aangestuurd wordt. Niet één keer per jaar in een ALV punten aftikken, maar het hele jaar door bezig zijn met de ontwikkeling van ons vak. De Ledenraad noemde ik al. Maar ook onze regio-ambassadeurs en Young Professionals hebben hier een belangrijke rol in, net als onze ontmoetingen met leden in de regio en tijdens ons landelijk symposium. 2020 wordt een mooi jaar!

Gerard van der Wees

Voorzitter NVMT 

 

Trefwoorden: