Van de Voorzitter - Is manuele therapie aan een upgrade toe?

26 sep 2019
Gerard van der Wees
Gerard van der Wees
Voorzitter
Het is een vraag die mij de afgelopen tijd bezighoudt. Niet in de laatste plaats door de discussie over KRF NL en de inrichting daarvan. Het is in mijn ogen een noodzakelijke verbetering van het kwaliteitssysteem en tegelijk roept het net als alle veranderingen weerstand op. ‘Waarom veranderen? Het werkt toch goed?’ Gelukkig zijn we met elkaar tot de conclusie gekomen dat dit een noodzakelijk upgrade is. Daarmee laat je ook zien kritisch te kijken naar jezelf en het lef te tonen aanpassingen te doen als dat nodig is.

Innovatie is lastig

Nu is de bereidheid om te veranderen en te innoveren geen sterk ontwikkelde kwaliteit in onze gezondheidszorg. Natuurlijk, er zijn veel ideeën en er is ondernemerschap. Maar in de basis oefenen we ons vak nog steeds hetzelfde uit als 20 jaar geleden en vinden we het lastig om de bestaande situatie los te laten.

De ontwikkeling van ons specialisme is daarvan een goed voorbeeld. Voor mij is het kenmerk van het specialist zijn, dat je je hiermee onderscheidend in de markt kunt zetten. De zorg die niet bij je specialisme hoort over te laten aan anderen en je vooral in dat specialisme verder te ontwikkelen.

 

Ontwikkelen brengt je verder

De NVMT heeft die stap gezet door de extended scope specialist in de markt te zetten met een beroepsprofiel en een kwaliteitsregister. Daarmee ontwikkelen we het vak verder. Dat is het argument van de oprichters, de NVMT en de NVFS. Zorgverzekeraars reageren positief op deze stap die ook noodzakelijk is om de toenemende complexiteit van de zorgvraag in de eerste lijn aan te kunnen. Bijvoorbeeld in nauwe samenwerking met de huisartsen die daarmee ontlast kan worden in steeds drukkere werkzaamheden.

Verder komen door los laten

Datzelfde zie ik in de discussie over de mastereis 2025. Studenten die nu de opleiding manuele therapie volgen, kun je niet met droge ogen uitleggen dat die mastertitel er niet toe doet. Voor hen is het een upgrade van hun professionaliteit. Dat lieten zij tijdens een bijeenkomst op de HU duidelijk weten. En wat hen betreft mag het nog wel een tandje strenger als het gaat om de profilering en positionering van de manuele therapie.

Ons specialistisch niveau van werken en denken, dwingt dat wij steeds kritisch(er) zijn op ons eigen functioneren en steeds blijven nadenken over verbetering. We doen dat ook als beroepsvereniging met bestuur, kader, regio-ambassadeurs en Young Professionals.

Tijdens de laatste heidag hebben we daar met elkaar openlijk over gesproken en een nieuwe koers ingezet als bestuurlijke organisatie. Want ook de vereniging heeft regelmatig een upgrade nodig om sterker te staan en verder te komen. Daarbij hoort loslaten wat was en omarmen wat komt.

Gerard van der Wees

Voorzitter

 

Trefwoorden: