De Wetenschapsreporter - juli

11 jul 2019
Roland Reezigt
Roland Reezigt
Van onze Wetenschappelijke reporter
De bijdragen van onze wetenschappelijke reporter voor de maand juli

Het meten van bewegingszin bij nekklachten met een laser; goedkoop en praktisch

Gebaseerd op het body-self neuromatrix model van Melzack, kunnen we als hypothese nemen dat bij nekklachten er naast een alarm (bijv in de vorm van pijn) ook veranderde actieprogramma's zijn (mobiliteitsveranderingen, kwaliteit van bewegen, etc). Deze adaptatie kan leiden tot vergrote sensorische informatie (grovere bewegingen, alternatieve recrutering van spieren etc) en zodoende een 'loop' in stand houden. Diverse mogelijkheden bestaan om hiermee aan de slag te gaan, waaronder het specifiek onderzoeken en trainen, middels biostabiliser, van de diepe nekflexoren, extensoren en rotatoren (zie o.a. het werk van prof. dr. Deborah Falla).

Om complexere patronen in kaart te brengen, is het mogelijk om de bewegingen 'uit te vergroten' door met een laser op het hoofd patronen te volgen en uit te voeren.

In deze studie van Ernst et al (2019) keek men naar de diagnostische waarde van een dergelijke klinische assesment. Men liet 76 participanten (waarvan 38 geen nekpijn, 25 met idiopathische nekpijn en 13 met WAD nekpijn) een figuur 8 of Z figuur uitvoeren. Met een laserpen op het hoofd, probeerde men het figuur te volgen wat uitgeprint was op papier op 1m afstand. Men keek naar de snelheid en het aantal fouten dat gemaakt werd, om zo onderscheid te maken tussen gezonden en patiƫnten. In eerder onderzoek bleek de betrouwbaarheid al perfect (tijd) en excellent (aantal fouten) te zijn.

De optimale waarde bleek gevonden te worden middels het aantal fouten die men maakte. Mensen met nekpijn deden er langer over (4,5 s / 5,5 s) en maakte 3 tot 4 meer fouten per poging.  Wanneer een aantal van 9 of 10 (F8 of Z) genomen werd, bleek de LR+/LR- 3.67 (2.04-6.58)/0.17 (0.07-0.40) en 3.00 (1.64-5.50)/0.38 (0.22-0.64) te zijn.

Deze methode is zeer makkelijk te gebruiken in de praktijk en is tevens zeer goedkoop. Het discrimineert tussen gezonden en mensen met nekpijn en het is tevens bruikbaar als trainingsmiddel.

Bron:

Ernst, M. J., Williams, L., Werner, I. M., Crawford, R. J., & Treleaven, J. (Oktober 2019). Clinical assessment of cervical movement sense in those with neck pain compared to asymptomatic individuals. Musculoskeletal Science and Practice. doi:10.1016/j.msksp.2019.06.006

Trefwoorden: