De Wetenschapsreporter - September

13 sep 2019
Roland Reezigt
Roland Reezigt
Van onze Wetenschappelijke reporter
De bijdragen van onze wetenschappelijke reporter voor de maand september.

Een zware rugzak kan niet goed zijn!

Wetenschap zorgt voor een continue stroom aan nieuwe inzichten, waardoor we soms moeten leren om op een totaal nieuwe wijze te kijken. Soms is dit heel lastig, gezien er allerlei observaties zijn waardoor je bij je huidige gedachten blijft. Hierin schuilt het probleem van correlatie en causaliteit...en plausibiliteit.
We zitten midden in een paradigma shift waarin we zien dat biomedische factoren een veel kleinere rol spelen in niet-traumatische klachten (dit hoeft niet te betekenen dat ze géén rol spelen overigens). Dit voelt contra-intuitief, gezien het plausibel is dat grote krachten invloed kunnen uitoefenen op bijvoorbeeld onze rug. Immers, bij grotere krachten moeten onze spieren ook meer doen. Indien de belasting > belastbaarheid is, zou dit tot problemen kunnen leiden.

Echter laten nieuwe inzichten steeds vaker en vaker zien dat allereerst deze krachten niet zeer groot blijken te zijn, maar méér nog dat de wervelkolom bijzonder sterk is en dat we als mens heel goed kunnen adapteren aan nieuwe belasting. Een mooi voorbeeld hiervan is de schoolrugzak bij scholieren. 
Een grote last op de rug zal grote krachten veroorzaken en wordt vaak aangewezen als oorzaak voor rugklachten. Een biomedische gedachte gaat hieraan schuil. Maar klopt het?

Calvo-Munoz et al (17 aug 2019) keek in een systematische review + meta analyse naar het verband tussen de rugzak en lage rug klachten. De studies moesten minimaal 50 deelnemers hebben en deze deelnemers moesten tussen de 9 en 16 zijn. 11 studies zijn uiteindelijk geincludeerd met 9.188 participanten. De methodologische kwaliteit was 78/100 gemiddeld genomen. Er is tevens op basis van de individuele data een metaanalyse uitgevoerd. Er is géén associatie gevonden tussen het tillen van rugzakken (>10% van lichaamsgewicht) en lage rugklachten, ook niet wanneer gekeken werd naar leeftijd, geslacht of uren sport.
Het lijkt erop dat ook deze biomedische gedachte achter ons gelaten kan worden (en moet worden, gezien het benoemen van dergelijke factoren eerder een 'credible evidence of danger' geven aan je patient, ofwel een nocebo).
Ons vak lijkt zich steeds meer te kenmerken door een prachtige uitoefening van pijndempende, geruststellende technieken in combinatie met een veilige stapsgewijze terugkeer naar participatie niveau.

Bron:
The association between the weight of schoolbags and low back pain among schoolchildren: A systematic review, meta‐analysis and individual patient data meta‐analysis
Inmaculada Calvo‐Muñoz Francisco M. Kovacs Marta Roqué Jesús Seco‐Calvo
First published: 17 August 2019 https://doi.org/10.1002/ejp.1471
 

 

Trefwoorden: