Terugblik 9e European Congress Manual Therapy

24 sep 2019
Prof. dr. Rob Oostendorp krijgt Lifetime Achievement Award!

Sterk programma

Op 20 en 21 september jl. vond in Antwerpen het 9e European Congress Manual Therapy plaats, een congres georganiseerd door onze Belgische zusterorganisatie Mathera. Op deze dagen spraken Chris Worsfold (functional rehabilitation of the neck), Willem De Hertogh (physical treatment of headache), Joel Bialosky (unraveling the mechanisms of manual therapy), Sue Reid (cervicogenic Dizziness and it’s differential diagnosis), Corine Visscher (TMD and orofacial pain) en Sarah Michiels (Somatosensory tinnitus: the role of the manual therapist) en waren er interessante workshops en pre-congress courses.

Lifetime Achievement Award voor prof. dr. Rob Oostendorp

Op de eerste dag van het congres ontving prof. dr. Rob Oostendorp van onze Belgische zusterorganisatie Mathera de Lifetime Achievement Award voor zijn bijdrage aan de manuele therapie. De Award werd uitgereikt door prof. dr. Jo Nijs. In de laudatio gaf Jo Nijs een overzicht van de verdiensten van Rob Oostendorp, fysiotherapeut, manueel therapeut en emeritus hoogleraar manuele therapie (Vrije Universiteit Brussel) en paramedische wetenschappen (Radboud Universiteit Nijmegen). Oostendorp inspireerde veel studenten manuele therapie tijdens zijn buitengewoon interessante lessen, publiceerde meer dan 400 wetenschappelijke artikelen en begeleidde vele promovendi. Nu, meer dan 10 jaar na zijn emeritaat, is Rob Oostendorp nog steeds wetenschappelijke actief. Rob Oostendorp is erelid van de NVMT, van Mathera en van het KNGF en werd in 2007 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Rob Oostendorp was de eerste fysiotherapeut in Nederland die promoveerde en heeft, als hoogleraar, maar ook als wetenschappelijk directeur van het Nederlands Paramedisch Instituut (NPi) en grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de fysiotherapie en manuele therapie, niet alleen in Nederland en België, maar wereldwijd. Rob Oostendorp heeft altijd oog gehouden voor de praktijk en combineerde zijn wetenschappelijke carrière lange tijd met werken als praktiserend manueel therapeut. Jo Nijs roemde de manier waarom Rob Oostendorp in staat was om een brug te bouwen tussen de praktijk en de wetenschap.

De NVMT feliciteert Rob Oostendorp van harte met deze welverdiende Lifetime Achievement Award!

Nathan Hutting

Erelid KNGF

De boeiende 40-jarige loopbaan van Rob Oostendorp laat zien hoe hij zijn horizon heeft verbreed en verlegd van fysiotherapeut, manueel-therapeut, naar opleider, docent, revalidatiewetenschapper, onderzoeker, wetenschappelijk directeur en hoogleraar. Als medegrondlegger van het Nederlands Paramedisch Instituut (NPi) en het Paramedisch OnderzoekCentrum van het UMC St Radboud heeft hij er bewust voor gekozen om de horizon van de fysiotherapie te verbreden en te verleggen. Ook keek hij over die horizon heen naar de samenhang van paramedische disciplines met andere wetenschapsgebieden.

https://www.radboudumc.nl/personen/rob-oostendorp/loopbaan

Trefwoorden: