Laatste nieuws

01 mei 2020
Advies manuele therapie

(vervanging advies 23 maart)

Lees verder
01 mei 2020
Bericht ZN: nog altijd veel vragen

Zorgverzekeraars Nederland bracht vanavond het lang verwachte bericht naar buiten over de continuïteitsbijdrage ter ondersteuning van zorgaanbieders tijdens de Coronacrisis. Het KNGF is blij dat Zorgverzekeraars Nederland in de afrondende fase van de steunregeling blijkt te zijn, maar is teleurgesteld over de inhoud van het bericht

Lees verder
30 april 2020
Informatie over financiële zekerheid

Vandaag zetten medewerkers van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de zorgverzekeraars de laatste puntjes op de i voor de regeling die zorgaanbieders financiële zekerheid biedt in deze coronacrisis. Zij informeren vanavond branche- en beroepsorganisaties en plaatsen op de site van ZN een bericht.

Lees verder
30 april 2020
Groen licht voor veilig opschalen fysiotherapeutische zorg

Vandaag kwam van het RIVM en VWS (eindelijk!) het bericht waar we met z’n allen met smart op zitten te wachten. Er is groen licht om de fysiotherapeutische zorg behoedzaam en stapsgewijs weer op te schalen op basis van het aangepaste triage stappenplan. Goed nieuws én een beslissing die ook echt niet nog langer uitgesteld kon worden.

Lees verder
18 april 2020
Een geleidelijke lockup. En dan?”

Inmiddels zijn we al zo’n vier weken in intelligente lockdown, zoals dat zo mooi heet. Nederland past zich in overgrote mate aan de nieuwe werkelijkheid aan. Dat betekent 1,5 meter afstand van andere mensen in acht nemen en tal van hygiënische adviezen volgen. Daarnaast zijn er adviezen die ons professionele handelen raken. Met vrijwel volledige sluiting van de praktijken tot gevolg. Dit terwijl er nog onvoldoende duidelijkheid is over compensatie vanuit zorgverzekeraars. Positief is dat er een continuïteitsregeling komt voor onze beroepsgroep. Als ik naar andere sectoren kijk, mogen we daar echt niet over klagen. Niettemin is het van het grootste belang om nu duidelijkheid te krijgen over de daadwerkelijke uitwerking van deze regeling. Dan pas kunnen we echt beoordelen of we hiermee kunnen voortbestaan.

Lees verder
17 april 2020
Persoonlijke Beschermingsmiddelen

In de behandeladviezen van het KNGF, NVMT en andere BI’s wordt gesproken over PBM; Persoonlijke BeschermingsMiddelen. Bij de strikt noodzakelijke zorg zijn die nodig om volgens de adviezen te kunnen werken. De beschikbaarheid van deze middelen voor onze beroepsgroep was en is een groot probleem. Op zich logisch dat ziekenhuiszorg daarin voorgaat boven de 1e lijnszorg, maar toch is het voor onze beroepsgroep een lastig probleem, omdat daarmee het toepassen van de adviezen aanzienlijk moeilijker maakt, dan bij de beschikbaarheid van deze middelen.

Lees verder
16 april 2020
Heidag NVMT in het teken van het domein manuele therapie

Begin maart vond een NVMT Heidag plaats met als onderwerp het domein manuele therapie. Hierbij waren, naast het NVMT bestuur, vertegenwoordigers van de opleidingen manuele therapie, vertegenwoordigers vanuit enkele NVMT commissies en enkele leden aanwezig.

Lees verder
05 april 2020
Steunmaatregelen zorgverzekeraars bekend

Financiële steun zorgverzekeraars voor zorgaanbieders.

Lees verder
03 april 2020
Vergoeding verbijzonderde zorg

In aanvulling op de afspraken van 20 maart maken zorgverzekeraars het ook mogelijk naast de reguliere zitting een videoconsult te declareren voor onderstaande prestaties. Op basis van deze regelgeving mogen manueel therapeuten ook verbijzonderde zorg via een videoconsult in rekening te brengen.

Lees verder
20 maart 2020
Behandeling van mensen met een indicatie manuele therapie

Bij mensen met het coronavirus of verkoudheidsklachten wordt er in beginsel niet door de manueel therapeut behandeld. Over het algemeen zijn klachten waarvoor de cliënt naar de manueel therapeut komt niet zo urgent dat manuele therapie noodzakelijk is als men ook verkoudheidsklachten heeft en/of een verdenking op het coronavirus. In specifieke gevallen kan hier door de manueel therapeut van afgeweken worden, indien er gebruikt wordt gemaakt van beschermende kleding (conform richtlijnen).

Lees verder