Laatste nieuws

23 juni 2020
In Memoriam - Aad van der El

02-02-1935 - 02-06-2020 In een liefdevolle omgeving zachtjes uit het leven weggegleden

Lees verder
22 juni 2020
Factsheet Benigne Paroxysmale Positieduizeligheid (BPPD)

De multidisciplinaire richtlijn Benigne Paroxysmale Positieduizeligheid (BPPD) is begin dit jaar herzien, waarbij de module ‘Repositiemanoeuvres’ geactualiseerd is. De fysiotherapeut/manueel therapeut heeft een belangrijke rol bij deze behandeling.

Lees verder
17 juni 2020
Peter Glashouwer en Marloes Thoomes over "Thoracic outlet syndroom (TOS)"

‘Wat weten we over de externe evidentie van de grote groep mensen die klachten ervaren als gevolg van een a-specifiek TOS-beeld. Hoe heeft de visie op ‘nerve entrapment’ zich ontwikkeld de laatste jaren en wat zijn de implicaties hiervan voor (manuele) therapie? En hoe verhouden mechanische oorzaken van schouderpijn zich tot de aanwezige neuropathische en gesensitiseerde oorzaken en wat heb je hieraan als (manueel)therapeut? Een vraag die NIET aan bod zal komen is: Wat hebben de wolharige Mammoet en een Thorassic Outlet gemeen?’

Lees verder
07 juni 2020
Samenvatting pilot MT Ned(t)

In de Algemene Ledenvergadering (ALV) van november 2018 én 2019 is er met de leden gesproken over de manier waarop er momenteel controle gevoerd wordt op de kwaliteit van ons manueel therapeutisch handelen. De leden en het bestuur hebben het standpunt dat de regie op de borging van de kwaliteit van ons handelen, en de controle daarvan, bij de beroepsgroep zelf ligt. Dit gebeurt ook binnen andere beroepen zoals neurologen, juristen, etc.

Lees verder
07 juni 2020
Over MT-Ned(t): een interview met Gerard van der Wees en Francois Maissan

‘Op dit moment staan we op een kruispunt: zetten we MT-Ned(t) door of niet.' NVMT-bestuursleden Gerard van der Wees en Francois Maissan vertellen in een kort interview over MT-Ned(t), de gedachte erachter en waarom het kan lonen een pilot te gaan draaien. 'Met MT-Ned(t) willen we ernaartoe dat er alleen maar specialistisch behandeld en dus gedeclareerd wordt als dat nodig is.'

Lees verder
03 juni 2020
FAQ Mastereis

Is mijn diploma ook geldig voor de mastereis? Waar kan ik een erkende masteropleiding volgen?

Lees verder
28 mei 2020
Pionier manuele therapie Olaf Evjenth overleden

Onlangs heeft ons het trieste nieuws bereikt dat Olaf Evjenth uit Noorwegen is overleden. Olaf Evjenth was een pionier en trendsetter binnen de mondiale manuele therapie. Na de dood van Freddy Kaltenborn is dit opnieuw een groot verlies.

Lees verder
13 mei 2020
Informatie over de continuïteitsbijdrage

Goed nieuws! Vandaag ontvingen we meer informatie over de continuïteitsbijdrage die je vanaf 15 mei kunt aanvragen. Fysiotherapeuten mogen de bijdrage als eerste aanvragen, met terugwerkende kracht tot 1 maart.

Lees verder
02 mei 2020
Nieuwe informatie over de continuïteitsbijdrage

Zorgverzekeraars Nederland gaf vandaag nadere informatie over de continuïteitsbijdrage voor omzetdaling vanuit de basisverzekering en/of aanvullende verzekering door COVID-19. Daarmee wordt steeds meer duidelijk over de inhoud van de regeling.

Lees verder
01 mei 2020
‘Blijf doordacht en verantwoord bezig’

Twee weken geleden schreef ik over een geleidelijke lock-up. Inmiddels is het zover en mogen fysiotherapeuten geleidelijk de zorg opschalen. Ook wij als manueel therapeuten mogen weer face-to-face behandelen. Er zijn wél voorwaarden aan verbonden. Die voorwaarden staan in het nieuwe triage stappenplan dat je kunt lezen op de website van het KNGF. Ik vraag nadrukkelijk ieders aandacht voor de voorwaarden. Deze voorwaarden zijn opgesteld door een groot aantal partijen en ook wij hebben ons steentje daaraan bijgedragen. Een apart protocol voor de manuele therapie is daarom niet nodig. Het stappenplan volstaat ook voor onze beroepsgroep.

Lees verder