Laatste nieuws

13 mei 2020
Informatie over de continuïteitsbijdrage

Goed nieuws! Vandaag ontvingen we meer informatie over de continuïteitsbijdrage die je vanaf 15 mei kunt aanvragen. Fysiotherapeuten mogen de bijdrage als eerste aanvragen, met terugwerkende kracht tot 1 maart.

Lees verder
02 mei 2020
Nieuwe informatie over de continuïteitsbijdrage

Zorgverzekeraars Nederland gaf vandaag nadere informatie over de continuïteitsbijdrage voor omzetdaling vanuit de basisverzekering en/of aanvullende verzekering door COVID-19. Daarmee wordt steeds meer duidelijk over de inhoud van de regeling.

Lees verder
01 mei 2020
‘Blijf doordacht en verantwoord bezig’

Twee weken geleden schreef ik over een geleidelijke lock-up. Inmiddels is het zover en mogen fysiotherapeuten geleidelijk de zorg opschalen. Ook wij als manueel therapeuten mogen weer face-to-face behandelen. Er zijn wél voorwaarden aan verbonden. Die voorwaarden staan in het nieuwe triage stappenplan dat je kunt lezen op de website van het KNGF. Ik vraag nadrukkelijk ieders aandacht voor de voorwaarden. Deze voorwaarden zijn opgesteld door een groot aantal partijen en ook wij hebben ons steentje daaraan bijgedragen. Een apart protocol voor de manuele therapie is daarom niet nodig. Het stappenplan volstaat ook voor onze beroepsgroep.

Lees verder
01 mei 2020
Advies manuele therapie

(vervanging advies 23 maart)

Lees verder
01 mei 2020
Bericht ZN: nog altijd veel vragen

Zorgverzekeraars Nederland bracht vanavond het lang verwachte bericht naar buiten over de continuïteitsbijdrage ter ondersteuning van zorgaanbieders tijdens de Coronacrisis. Het KNGF is blij dat Zorgverzekeraars Nederland in de afrondende fase van de steunregeling blijkt te zijn, maar is teleurgesteld over de inhoud van het bericht

Lees verder
30 april 2020
Informatie over financiële zekerheid

Vandaag zetten medewerkers van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de zorgverzekeraars de laatste puntjes op de i voor de regeling die zorgaanbieders financiële zekerheid biedt in deze coronacrisis. Zij informeren vanavond branche- en beroepsorganisaties en plaatsen op de site van ZN een bericht.

Lees verder
30 april 2020
Groen licht voor veilig opschalen fysiotherapeutische zorg

Vandaag kwam van het RIVM en VWS (eindelijk!) het bericht waar we met z’n allen met smart op zitten te wachten. Er is groen licht om de fysiotherapeutische zorg behoedzaam en stapsgewijs weer op te schalen op basis van het aangepaste triage stappenplan. Goed nieuws én een beslissing die ook echt niet nog langer uitgesteld kon worden.

Lees verder
18 april 2020
Een geleidelijke lockup. En dan?”

Inmiddels zijn we al zo’n vier weken in intelligente lockdown, zoals dat zo mooi heet. Nederland past zich in overgrote mate aan de nieuwe werkelijkheid aan. Dat betekent 1,5 meter afstand van andere mensen in acht nemen en tal van hygiënische adviezen volgen. Daarnaast zijn er adviezen die ons professionele handelen raken. Met vrijwel volledige sluiting van de praktijken tot gevolg. Dit terwijl er nog onvoldoende duidelijkheid is over compensatie vanuit zorgverzekeraars. Positief is dat er een continuïteitsregeling komt voor onze beroepsgroep. Als ik naar andere sectoren kijk, mogen we daar echt niet over klagen. Niettemin is het van het grootste belang om nu duidelijkheid te krijgen over de daadwerkelijke uitwerking van deze regeling. Dan pas kunnen we echt beoordelen of we hiermee kunnen voortbestaan.

Lees verder
17 april 2020
Persoonlijke Beschermingsmiddelen

In de behandeladviezen van het KNGF, NVMT en andere BI’s wordt gesproken over PBM; Persoonlijke BeschermingsMiddelen. Bij de strikt noodzakelijke zorg zijn die nodig om volgens de adviezen te kunnen werken. De beschikbaarheid van deze middelen voor onze beroepsgroep was en is een groot probleem. Op zich logisch dat ziekenhuiszorg daarin voorgaat boven de 1e lijnszorg, maar toch is het voor onze beroepsgroep een lastig probleem, omdat daarmee het toepassen van de adviezen aanzienlijk moeilijker maakt, dan bij de beschikbaarheid van deze middelen.

Lees verder
16 april 2020
Heidag NVMT in het teken van het domein manuele therapie

Begin maart vond een NVMT Heidag plaats met als onderwerp het domein manuele therapie. Hierbij waren, naast het NVMT bestuur, vertegenwoordigers van de opleidingen manuele therapie, vertegenwoordigers vanuit enkele NVMT commissies en enkele leden aanwezig.

Lees verder