Laatste nieuws
MSG Lustrum Symposium 2022
Op 7 april 2022 zal het MSG Symposium in het kader staan van onderzoek dat door het MSG Science Netwerk Fysiotherapie is ondersteund en waaraan leden van het MSG Science Netwerk Fysiotherapie hebben meegewerkt.
Lees verder
IFOMPT blijft IFOMPT
Op 16 augustus vond een speciale vergadering van de IFOMPT plaats. Tijdens deze vergadering konden alle bij IFOMPT aangesloten landen stemmen over een voorgestelde naamswijziging van de IFOMPT. Door het bestuur van IFOMPT was voorgesteld om de naam de IFOMPT te veranderen van ‘International Federation of Orthopaedic Manipulative Physical Therapists’ in ‘International Federation of Musculoskeletal Physical Therapists’.
Lees verderDe rol van de therapeut bij de pijnpoli
Beluister onze nieuwste NVMT Podcast.
Lees verderNVMT-webinar "Patiënten met pijn''
Tijdens het NVMT-webinar op 10 juni gaan Roland Reezigt en dr. Bart van Wijck dieper in op het onderwerp pijn. Roland Reezigt (manueel therapeut, docent, promovendus) gaat in op de toegepaste fysiologie van pijn en hoe deze te differentiëren binnen de dagelijkse praktijk. Ook vertelt hij welke implicaties dit heeft voor het manueel therapeutisch handelen. Dr. Bart van Wijck (anesthesioloog, pijnspecialist) gaat in op de rol van de anesthesioloog bij patiënten met pijn, welke diagnostiek zij toepassen en welke interventiemogelijkheden er binnen de pijnanesthesiologie zijn en vertelt daarnaast wat er mogelijk is binnen multidisciplinaire samenwerking. Het webinar wordt afgesloten met een ‘aftertalk’. NVMT-regioadviseurs Tom Wijnands en Martine Verwoerd praten mee. De host van het webinar is Melvin Bos. Het webinar is gratis voor leden van de NVMT.
Lees verderGebruik van manipulaties in de wervelkolom
Uitkomsten survey
Lees verder‘A New IFOMPT Cervical Framework for Vascular Pathologies: where are we now?
Het International IFOMPT Cervical Framework is recent geactualiseerd. Een belangrijke wijziging is dat de pre-manipulatieve positietests (de VBI tests) eruit zijn gehaald, net als de hoog-cervicale instabiliteitstest. Het onderdeel over risicofactoren is geüpdatet.
Lees verder‘Wat is de rol van de manueeltherapeut in de zorg voor mensen met complexe pijn?
Voorafgaand aan de ALV ging dr. Lennard Voogd, lector Complexe Pijn bij het Kenniscentrum Zorginnovatie, tijdens de prof. dr. Rob Oostendorplezing in op de vraag: ‘Wat is de rol van de manueeltherapeut in de zorg voor mensen met complexe pijn?’
Lees verderPatiënten met nek- en/of schouderklachten helpen verbeteren?
Hoe kan de behandelfocus en aanbiedingsvorm van eerstelijns fysiotherapie op maat worden bepaald voor de patiënt met nek- en/of schouderklachten? En wat kan de fysiotherapeut hiermee in het klinisch redeneren en de behandeling? Hiernaar doet het Lectoraat Innovatie van Beweegzorg van Hogeschool Utrecht onderzoek binnen het project ‘Meer op Maat: gestratificeerde fysiotherapeutische (blended) zorg bij patiënten met nek- en/of schouderklachten’.
Lees verderWebinar NVMT Young Professionals: (Pijn)educatie in de manuele therapie
Kijk nu het webinar (Pijn)educatie in de manuele therapie terug.
Lees verderAdvies toestemmingsverklaring hoog cervicale manipulatie
Een aantekening in het dossier van een mondelinge informed consent is bij het uitvoeren van een hoog-cervicale manipulatie juridisch gezien noodzakelijk. Echter, in geval van een ernstige calamiteit kan deze aantekening onvoldoende bewijskracht hebben wanneer deze niet ondersteund wordt met bewijslast (bijv. een gemailde ‘Patientenfolder Manuele therapie bij Nekklachten’ of de verklaring van de patiënt).
Lees verder