nvmt-13-web.jpg.png
22 augustus 2021

NVMT Wetenschappelijk Fonds

De NVMT vindt het belangrijk om manueel therapeutisch onderzoek te stimuleren en hiermee een bijdrage te leveren aan de kwaliteit en ontwikkeling van het vakgebied. Dit doet de vereniging door jaarlijks uit het NVMT Wetenschappelijk Fonds een aantal onderzoeken financieel te ondersteunen.

Wetenschappelijk Fonds 2021

De call voor 2021 start in het najaar. Houd onze nieuwsbrief in de gaten voor het laatste nieuws.

Wetenschappelijk Fonds 2020

De call voor 2020 is gesloten. In 2021 maken we bekend welke onderzoeken de NVMT ondersteunt. 

Wetenschappelijk Fonds 2019 

In 2019 richtte het top-down onderzoek zich op manuele therapie bij complexe neuromusculoskeletale gezondheidsproblemen. Het onderwerp voor bottom-up onderzoek kon door de aanvrager naar eigen inzicht vastgesteld worden. Het fonds honoreert de volgende drie onderzoeksvoorstellen:

Identificatie van de meest geschikte vragenlijsten om resilience, optimisme, acceptatie en locus of control te bepalen bij patiënten met persisterende musculoskeletale klachten in de manueel therapeutische praktijk – Twee Delphi studies 
Hoofdaanvrager: prof. dr. Michel Coppieters 

Does neurodynamics/manual therapy result in improvements in longitudinal and transverse nerve excursion, and in myelin and axonal integrity? A pilot RCT using ultrasound imaging and DTI-MRI 
Hoofdaanvrager: prof. dr. Michel Coppieters 

Kwalitatief onderzoek naar de percepties, attitudes, meningen, handelswijze en het kennisniveau van de Nederlandse manueel therapeut ten aanzien de pre-manipulatieve cervicale screening. 
Hoofdaanvrager: dr. Maarten Schmitt 

Wetenschappelijke commissie

De NVMT Wetenschappelijke commissie beoordeelt de projectvoorstellen. De commissie bestaat uit: 

  • Prof. dr. Michel Coppieters (voorzitter) 
  • Dr. Lennard Voogt (vicevoorzitter) 
  • Prof. dr. Rob de Bie 
  • Dr. Bart Staal 
  • Dr. Ilse Swinkels