nvmt-19-web.jpg.png
06 juli 2022

Duizeligheid

Veel mensen voelen zich wel eens draaierig of licht in hun hoofd. De duizelingen kunnen vanuit de nek ontstaan, bijvoorbeeld door de spieren of gewrichten. Manuele therapie kan duizeligheid verminderen.

Jaap (56): ‘Ik voel me draaierig en zie sterretjes als ik omhoog kijk. Soms heb ik dan ook pijn in mijn nek. Ik merk dat ik niet meer zo snel de deur uitga: ik kan tenslotte ieder moment duizelig worden.’

Het is vervelend om duizelig te zijn. Sommige mensen voelen zich er onzeker door, kunnen zich minder goed concentreren of hebben hoofdpijn of last van hun nek. Vaak is er geen duidelijke oorzaak voor duizeligheid.

Blijf niet te lang met duizeligheid rondlopen. Als de klachten niet binnen enkele weken verdwijnen, neem dan contact op met een manueel therapeut.     

De klachten van duizeligheid
Cervicogene duizeligheid wordt veroorzaakt doordat je nek niet beweeglijk genoeg is. Dit kan komen door een gewricht in je nek of door je nekspieren. Je evenwichtsorgaan raakt in de war. Je kunt je dan licht in je hoofd of wiebelig voelen. Het kan ook zijn dat je pijn in je nek hebt, misselijk bent en wazig ziet. De duizeligheid kan een paar minuten duren, maar soms ook uren.

Wat kun je zelf doen?

  • Gezond leven. Als je gezond leeft, blijft bewegen en positief denkt, herstel je sneller.
  • Blijf bewegen. Door te bewegen blijven je spieren en gewrichten sterk en soepel.
  • Denk positief. Bij de meeste mensen gaat de duizeligheid na een tijdje weer over. Probeer er daarom niet teveel aan te denken en vertrouw erop dat het weer overgaat. Want hoe meer zorgen je je maakt, hoe meer last je ervan kunt hebben.

Naar de manueel therapeut

Screening en intake
De manueel therapeut beoordeelt tijdens de screening en intake of manuele therapie de beste behandeling is voor jouw duizeligheid. Hij doet dit door op zoek te gaan naar de oorzaak van de duizeligheid. Hij vraagt naar hoe de duizeligheid is ontstaan en wanneer je er veel en wanneer je er minder last van hebt. Hij kijkt naar je houding, hoe je beweegt en onderzoekt je gewrichten en spieren. Misschien laat hij je ook een paar oefeningen doen. Als de manueel therapeut heeft gezien dat hij jou kan helpen, bespreekt hij met je hoe de behandeling eruit gaat zien. Soms kun je met duizeligheid beter behandeld worden door een arts, bijvoorbeeld als je duizeligheid niets te maken heeft met het bewegen van je nek. Je krijgt dan het advies om contact op te nemen met je huisarts.

De behandeling
Mensen die met duizeligheid bij een manueel therapeut zijn geweest, merken vaak dat ze minder duizeligheid zijn. Dit komt omdat de manueel therapeut specifieke technieken toepast om de gewrichten beter te laten functioneren en om je houding en bewegingen te verbeteren. Hij legt altijd goed uit wat hij doet. Daarnaast vertelt hij hoe je goed en gezond kunt blijven bewegen en geeft hij tips en adviezen over een goede houding. Ook krijg je oefeningen mee die helpen voorkomen dat de klachten terugkomen.Een manueel therapeut is een gespecialiseerd fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een aanvullende masteropleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Hij heeft zich gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van mensen met pijn- en/of bewegingsklachten en in het bijzonder klachten aan de rug, nek, schouders en heup. 

De manueel therapeut kijkt naar hoe je beweegt en naar het geheel van gewrichten en spieren. Ook kijkt hij of er misschien iets anders is wat jouw klacht (mee-) veroorzaakt, zoals stress of hoe je slaapt of eet. Elke patiënt is anders, daarom maakt de manueel therapeut een behandelplan dat past bij jouw klacht. Als het nodig is, werkt hij samen met de huisarts, een medisch specialist of andere zorgverlener. Vaak merk je na een (paar) behandeling(en) al verschil: je hebt minder pijn en je kunt soepeler bewegen.

Manuele therapie zit voor kinderen (jonger dan 18 jaar) in het basispakket van de zorgverzekering. Als je 18 jaar of ouder bent dan is een aanvullende verzekering nodig. Informeer hiernaar bij je zorgverzekeraar.

Feiten over duizeligheid

  • Ongeveer 27 van de 1000 patiënten hebben duizeligheidsklachten
  • Vrouwen gaan 2 keer zo vaak als mannen met duizeligheidsklachten naar de huisarts
  • Bij het ouder worden komt duizeligheid vaker voor
  • Bij 1 op de 3 mensen wordt nooit een duidelijke
    oorzaak gevonden