nvmt-30-web.jpg.png
06 juli 2022

Heupartrose

Bij artrose wordt het schijfje kraakbeen dunner. Je kunt dan pijn en stijfheid voelen. De manueel therapeut kan je helpen het proces te vertragen en leren om zelf de heup soepeler te maken en te houden.

Margot (46): 'Elke dag had ik pijn bij het lopen en ik kon niet meer fietsen of autrijden. Dankzij de oefeningen en adviezen van de manueel therapeut bleef ik wel bewegen. Ook na mijn heupoperatie.'

Heb je pijn in de lies? Kom je lastig op gang als je een tijdje gezeten hebt? Je kunt behoorlijk last hebben van je heup. Leuke dingen doen met je (klein-)kinderen of eenvoudige dagelijkse klusjes gaan moeizamer door pijn in de heup. Heupklachten komen veel voor bij mensen boven de 60 jaar maar het kan ook op jongere leeftijd voorkomen. Meestal kost lopen steeds meer moeite, maar ook staan geeft problemen. 

Heb je een klacht die met bewegen te maken heeft? Dan mag je direct naar de manueel therapeut. Je hoeft dus niet eerst naar je huisarts en je hebt ook geen verwijsbriefje nodig.  

De klachten van heupartrose
Artrose is ongewenste gewrichtsslijtage. Daarbij wordt het schijfje kraakbeen - dat zorgt voor de demping tussen de botten in een gewricht - dunner. Je kunt dan pijn en stijfheid voelen, vooral bij het opstaan. Artrose van de heup kan liespijn veroorzaken. De pijn kan uitstralen naar de knie. Uit onderzoek blijkt dat bij beginnende artrose manuele therapie goed werkt. Ook bewegen helpt tegen de pijn. Heupartrose gaat niet vanzelf over. De artrose blijft en kan langzaam erger worden. De manueel therapeut kan je helpen dit proces te vertragen en leert je om zelf de heup soepeler te maken en te houden. Pijn in de heup kan ook ontstaan door overbelasting. Daarnaast kunnen heupklachten ook veroorzaakt worden doordat de lage rug niet beweeglijk genoeg is. Dit kan komen door een gewricht in je lage rug of door je rug en
bilspieren.

Wat kun je zelf doen?

  • Gezond leven. Als je genoeg slaapt, gezond en gevarieerd eet en niet of minder rookt, herstel je sneller van de pijn.
  • Blijf bewegen. Het is belangrijk om te blijven bewegen. Door te bewegen blijven je spieren en gewrichten sterk en soepel en heb je minder vaak pijn. Misschien dat bewegen in het begin pijn doet, maar hou vol en blijf rustig bewegen. Beweeg elke dag een beetje meer. Door te bewegen maak je je heupspieren sterker.
  • Denk positief. Bij de meeste mensen met beginnende heuppijn gaat de pijn na een tijdje weer over. Probeer daarom niet teveel aan de heuppijn te denken en vertrouw erop dat de pijn weer overgaat. Want hoe meer zorgen je je maakt, hoe meer je de pijn voelt.

Naar de manueel therapeut

Screening en intake
De manueel therapeut beoordeelt tijdens de screening en intake of manuele therapie de beste behandeling is voor jouw heuppijn. Hij doet dit door op zoek te gaan naar de oorzaak van de pijn. Hij vraagt naar hoe de pijn is ontstaan en wanneer je er veel en wanneer je er minder last van hebt. Hij kijkt naar je houding, hoe je beweegt en onderzoekt je gewrichten en spieren. Misschien laat hij je ook een paar oefeningen doen. Als de manueel therapeut heeft gezien dat hij jou kan helpen, bespreekt hij met je hoe de behandeling eruit gaat zien. Soms kun je met heuppijn beter behandeld worden door een arts. Je krijgt dan het advies om contact op te nemen met je huisarts.

De behandeling
Manuele therapie helpt bij beginnende heupartrose en bij heupklachten die voortkomen uit de lage rug. Mensen die met heuppijn bij een manueel therapeut zijn geweest, voelen vaak direct een verandering: de pijn is minder en de heup voelt soepeler aan of beweegt beter. Dit komt omdat de manueel therapeut specifieke technieken toepast om de gewrichten beter te laten functioneren en om je houding en bewegingen te verbeteren. Hij legt altijd goed uit wat hij doet. Daarnaast vertelt hij hoe je goed en gezond kunt blijven bewegen en geeft hij tips en adviezen over een goede houding. Ook krijg je oefeningen mee ervoor zorgen dat de spieren rondom de heup sterker worden.

Blijf niet te lang met klachten rondlopen. Als de klachten niet binnen enkele weken verdwijnen neem dan contact op met een manueel therapeut.

Feiten over heupartrose

  • Er zijn ongeveer 30.000 nieuwe gevallen van heupartrose per jaar.
  • In Nederland hebben 450.000 mensen heupartrose.
  • Artrose kan op elke leeftijd ontstaan maar komt vaker voor bij oudere mensen.
  • Bij beginnende heupartrose werkt manuele therapie.