nvmt-9-web.jpg.png
06 juli 2022

Lage rugpijn

Een stijve rug als je opstaat, pijn bij het vangen van een bal of als je boodschappen tilt? Pijn in de onderrug is vervelend en kan behoorlijk lastig zijn: thuis, tijdens het werk of in je vrije tijd.

Suze (29): ‘Door de pijn in mijn rug kon ik niet met mijn vaste hardloopclubje meedoen. Wat baalde ik daarvan! Na de eerste behandeling kon ik meteen veel beter bewegen en had ik minder pijn. Met de oefeningen die ik nu thuis doe, blijft mijn rug soepel.’

Heb je een klacht die met bewegen te maken heeft? Dan mag je direct naar de manueel therapeut. Je hoeft dus niet eerst naar je huisarts en je hebt ook geen verwijsbriefje nodig.  

De klachten van lage rugpijn
Pijn in de onderrug komt veel voor. Mensen met lage rugpijn hebben pijn of pijnscheuten
in de onderrug. Dat gaat dan om het gebied tussen het stuitje en zo’n vijftien centimeter daarboven. De pijn kan links, rechts, in het midden of aan allebei de kanten zitten. De pijn voel je soms ook in je bil of bovenbeen of je hebt een slapend of tintelend gevoe in je bil of been. Sommige mensen hebben de hele tijd pijn, anderen af en toe.

Wat kun je zelf doen?

  • Gezond leven. Als je genoeg slaapt, gezond en gevarieerd eet en niet of minder rookt, herstel je sneller van de pijn.
  • Blijf bewegen. Het is belangrijk om te blijven bewegen. Door te bewegen blijven je spieren en gewrichten sterk en soepel en heb je minder vaak pijn. Misschien dat bewegen in het begin pijn doet, maar houd vol en blijf rustig bewegen. Beweeg elke dag een beetje meer. De pijn verdwijnt dan geleidelijk. Je hoeft met rugpijn niet te gaan liggen, integendeel: door veel te liggen kan de rugpijn erger worden.
  • Denk positief. Bij de meeste mensen met rugpijn gaat de pijn na een tijdje weer over. Probeer daarom niet teveel aan de rugpijn te denken en vertrouw erop dat de pijn weer overgaat. Want hoe meer zorgen je je maakt, hoe meer je de pijn voelt.

Screening en intake
De manueel therapeut beoordeelt tijdens de screening en intake of manuele therapie de beste behandeling is voor jouw rugpijn. Hij doet dit door op zoek te gaan naar de oorzaak van de pijn. Hij vraagt naar hoe de rugpijn is ontstaan en wanneer je er veel en wanneer je er minder last van hebt. Hij kijkt naar je houding, hoe je beweegt en onderzoekt je gewrichten en spieren. Misschien laat hij je ook een paar oefeningen doen. Als de manueel therapeut heeft gezien dat hij jou kan helpen, bespreekt hij met je hoe de behandeling eruit gaat zien. Soms kun je met rugpijn beter behandeld worden door een arts, bijvoorbeeld als je van de trap gevallen bent. Je krijgt dan het advies om contact op te nemen met je huisarts.

De behandeling
Mensen die met rugpijn bij een manueel therapeut zijn geweest, voelen vaak direct een verandering: de pijn is minder en de rug voelt soepeler aan of beweegt beter. Dit komt omdat de manueel therapeut specifieke technieken toepast om de gewrichten beter te laten functioneren en om je houding en bewegingen te verbeteren. Hij legt altijd goed uit wat hij doet. Daarnaast vertelt hij hoe je goed en gezond kunt blijven bewegen en geeft hij tips en adviezen over een goede houding. Ook krijg je oefeningen mee die helpen voorkomen dat de klachten terugkomen.

Blijf niet te lang met rugklachten rondlopen. Als de klachten niet binnen enkele weken verdwijnen, neem dan contact op met een manueel therapeut.

Feiten over lage rugijn

  • Lage rugpijn gaat vaak vanzelf over. De klachten verdwijnen dan binnen een paar weken.
  • 50 tot 90% van de volwassenen heeft wel eens rugpijn.
  • Rugpijn betekent vaak niet dat de rug beschadigd is, wel dat de rug gevoelig is. Bij maar 1 tot 2% van de gevallen komt de pijn door een aantoonbare afwijking
    zoals een botbreuk of reuma.