compilatie-congres.png
27 september 2022

Techniek, sprekers, prijzen, onderscheidingen en ludieke wetenswaardigheden

Zaterdag 17 september was de première van het eerste hybride congres van de NVMT. Hybride, maar ook op locatie in het bosrijke Papendal. Het congres werd gevolgd door 255 bezoekers, 179 online deelnemers en 300 online studenten manuele therapie.

Maar liefst 13 computers, 5 camera’s en een team van 7 technici waren de hele dag aan het werk om alles goed in beeld te brengen.

Ludieke wetenswaardigheden
Dagvoorzitter Erik Thoomes introduceerde alle (inter)nationale topsprekers op ludieke wijze met drie juist of onjuist-stellingen. Peter O’Sullivan heeft bijvoorbeeld maar 30 seconden nodig om zijn haar te modelleren, terwijl de zaal dacht dat hij uren met zijn haar bezig was en bovendien kapitalen uitgaf aan haarproducten. En Edwin de Raay surfte, zo bleek, recent van Ameland naar Holwerd.

Indrukwekkende sprekers
De sprekers spraken beurtelings vanaf het podium en via de livestream. Wim Dankearts en Peter O’Sullivan (uit Perth, Australia) namen de bezoekers mee in de ‘Functional Cognitive Approach to back pain’. Johan Vlaayen, Peter Linton en Katja Boersma (uit Orebro, Sweden) behandelden de emotionele aspecten van (aanhoudende) pijn vanuit verschillende perspectieven. Vincent Kortleve en Edwin de Raay bespraken, ten slotte, De veranderende manueel therapeut tijdens een interactief intermezzo met de collega’s in de zaal. De lezingen sloten perfect op elkaar aan en werden geïllustreerd door diverse indrukwekkende persoonlijke verhalen van lage rug patiënten.

Prijzen en onderscheidingen
Naast het vakinhoudelijke element waren er ook twee feestelijke programmaonderdelen. Henk Mohr ontving de James Gerlag prijs uit handen van Will Bonneveld (voorzitter van de commissie) en Bram Gerlag (de zoon van de naamgever). Anton de Wijer werd het tweede erelid van de NVMT en ontving de ere-speld uit handen van het eerste erelid Rob Oostendorp. Zo kregen twee mannen die ons beroep vakinhoudelijk, bestuurlijk én persoonlijk verrijkt hebben op helemaal terecht een mooi moment van verdienste.

Kortom, het was een lange, maar waardevolle dag.

Karel Opraus