beroepsnorm-2.png
26 juni 2023

Update Beroepsnorm

Update Beroepsnorm ‘manuele therapie in de cervicale wervelkolom bij hoofdpijn of nekpijn’: een nieuwe infographic en verbreding beroepsnorm

Nieuwe infographic
Eind 2022 verscheen de nieuwe Beroepsnorm ‘manuele therapie in de cervicale wervelkolom bij hoofdpijn of nekpijn’, inclusief patiëntinformatiebrief en toestemmingsverklaring. Deze Beroepsnorm geldt voor alle manueel therapeuten in Nederland. Onlangs is ook de infographic over de Beroepsnorm toegevoegd. Deze infographic  geeft een kort en bondig overzicht van de Beroepsnorm, met doorklikmogelijkheden naar de relevante onderwerpen in de beroepsnorm. Je vindt de infographic op de pagina van de Beroepsnorm.

Manipulatie, mobilisatie en oefentherapie
In tegenstelling tot de Beroepsnorm uit 2012, geldt de nieuwe beroepsnorm voor de gehele cervicale wervelkolom en de manuele therapie in bredere zin (manipulatie, mobilisatie en oefentherapie). De aanleiding voor deze verbreding zijn nieuwste wetenschappelijke inzichten waarbij ervan wordt uitgegaan dat complicaties vooral ontstaan als een craniovasculaire aandoening die gepaard gaat met hoofdpijn of nekpijn, niet is herkend in de screening en verergert door therapie.  Bijvoorbeeld: hoofdpijn of nekpijn kunnen de eerste en soms enige tekenen van een arteriële dissectie zijn. Wanneer deze wordt behandeld als een musculoskeletale aandoening, kan deze dissectie tot een beroerte leiden. Een goede screening in de cervicale regio is daarom van groot belang.