marloes-licht-3.jpg
15 december 2023

Marloes de Graaf: wetenschap, praktijk en een bestuursfunctie

Sinds de ALV van donderdag 30 november is Marloes de Graaf bestuurslid Wetenschap en Innovatie. In dit interview vertelt Marloes wat haar plannen zijn en wat ze belangrijk vindt. Een interview met een nieuw bestuurslid dat heel veel leuk vindt, niet snel niets doet en houdt van een kritische blik.

Een hele goede mengelmoes

Hoe was de ALV?
‘Er waren bij de ALV en Oostendorplezing vooral veel mensen online aanwezig, ruim honderd mensen volgden de Oostendorplezing. Op locatie waren we met een klein groepje. Het was heel gezellig!’

Als je kijkt naar de bestuursfunctie, wat wil je overnemen van Nathan Hutting?
‘Nathan is betrokken, precies en wil zijn werk goed doen. Dat wil ik ook. De portefeuille bestaat uit leuke en tegelijkertijd verschillende onderwerpen. Je bent onderdeel van het bestuur, gezamenlijk denken we na over dat wat belangrijk is voor de vereniging. Natuurlijk neem ik een aantal lopende zaken over, zoals de afgevaardigderol voor IFOMPT. Zojuist heb ik de eerste IFOMPT-vergadering gehad. Naast IFOMPT wil ik ook de andere partijen waar ik mee te maken krijg spreken. Bijvoorbeeld de commissie Beroepsnorm. Het afgelopen half jaar liep ik al mee en keek ik mee. Nu zal ik zelf meer initiatief nemen. Ik zal mijn portefeuille uiteraard ook weer een eigen invulling geven.’

Waarom heb je gereageerd op de vacature?
‘Ik ben al een jaar of negen betrokken bij de NVMT, via oud-bestuurslid Stefan Buikema. Hij vroeg mij of ik in de NVMT-congrescommissie wilde en sinds ongeveer zeven jaar ben ik voorzitter van die commissie. Dan ben je ook met wetenschap bezig. Als voorzitter sprak ik het bestuur en merkte ik hoe betrokken leden van de NVMT zijn. Betrokken, met ook een kritisch geluid en dat vind ik heel goed. Manueel therapeuten zijn trots op het vak, we zijn positief georiënteerd. Ik heb altijd verschillende beroepsrollen gehad, in het onderwijs, onderzoek en in de praktijk. Deze portefeuille past goed bij me en ik had het idee dat ik mijn andere rollen goed op de rit had, zodat ik een nieuwe uitdaging aan kon gaan. Ik kon eerst een half jaartje mee lopen als kandidaat-bestuurslid om te kijken of het van beide kanten paste en beviel.’

Waarom past deze bestuursfunctie bij jou?
‘Ik denk dat mijn gevarieerde achtergrond een pre is, in combinatie met mijn nieuwsgierige karakter. Ik ben manueel therapeut, epidemioloog, gepromoveerd aan de afdeling huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC en geef les aan Breederode Hogeschool. Die combinatie is al een goede mengelmoes tussen de wetenschap die ik heel belangrijk vind en mijn werk als clinicus. Want ik werk ook tweeënhalve dag per week in de praktijk. Die mengelmoes vind ik een voordeel. Mijn blik is daardoor wetenschappelijk van aard met een praktijkgerichte inslag, of andersom. ’

Wat wil je leden vragen?
‘Om een kritische en positieve blik. Een van de pijlers van het bestuur is kwaliteit. We vinden het niveau van ons beroep heel belangrijk. En die blik hoort natuurlijk ook bij de wetenschap.’

Je noemt een aantal keer het woord kritisch, wat bedoel je daar precies mee?
‘Dat je op een collegiale manier met elkaar in gesprek gaat. Vragen stelt zoals: ‘Heb je daar en daar al aan gedacht? Wat is je doel? Waarom wil je het onderzoeken? Ik spreek manueel therapeuten natuurlijk tijdens de congressen. Leden van de NVMT zijn heel positief over hun vak. Ze vertellen wat ze van een onderwerp vinden én welke vraagtekens ze daar ook bij hebben. We willen niet zomaar ergens achteraan lopen, we willen zelf of samen over zaken nadenken.’

Wie is Marloes privé?
'Ik ben getrouwd met Boris, moeder van twee dochters, Loena van 10 en Juune van 1,5 jaar oud. Dat is superleuk, gezellig en heel druk. Daarnaast houd ik van sporten, namelijk crossfit en gewichtheffen. Ik ben altijd bezig omdat ik zoveel leuk vind en niet snel niets doe.’

Ontmoet Marloes zelf op het congres!
Op het congres ‘Ways to GO - Tinnitus & Vertigo’ op zaterdag 20 april 2024 is Marloes voor de laatste keer voorzitter van de congrescommissie. Het congres is trouwens een prima plek om zelf positief-kritisch naar de wetenschap en de praktijk te kijken.

Heb je de Oostendorplezing in november gemist? We maakten er een Podcast van. Dit is de link