projecten-van-de-nvmt-6.png
24 april 2023

De projecten van de NVMT

De young professionals en ambassadeurs werken in 2023 samen aan drie voor de NVMT belangrijke projecten: Het Merk Manuele Therapie, Kennislab en het Vliegwiel.

Hier praten we je bij over de voortgang van die projecten. 

Kennislab: De praktijk naar de wetenschap en de wetenschap naar de praktijk

Het doel van het Kennislab is om kennis te delen: wetenschappelijke kennis waar manueeltherapeuten echt iets aan hebben. Tijdens meerdere bijeenkomsten met eenzelfde thema, georganiseerd op verschillende locaties in het land. De eerste kennislabs van 2023 worden in april/mei georganiseerd. Martine Verwoerd is ambassadeur en verantwoordelijk voor het Kennislab. In dit interview vertelt ze over het project.

Het Merk Manuele Therapie opnieuw de wereld in

Regioambassadeur Sander van Dam, young professional Marjolein Tetteroo en marketingexpert Jorick Zijlstra werken als projectgroep hard aan één van de drie projecten van de NVMT van dit jaar: Het Merk Manuele Therapie. Willem Langoor is projectleider en vertelt erover.

Willem: ‘Het begon met scripties van studenten manuele therapie over de bekendheid van het vak. Deze studenten vroegen zorgverleners en patiënten wat het beeld is dat zij hebben van ons vak. En tot onze schrik was een van de conclusies dat het beeld niet verschilt met dat ruim 10 jaar geleden. De studenten kregen steeds dezelfde antwoorden op hun vragen. Antwoorden die een verouderde kijk op de manuele therapie weergeven. Wij vinden natuurlijk dat dat geen recht doet aan het vak dat we uitoefenen. Dus hebben we gezegd: hoe gaan we opnieuw, gecoördineerd en geregisseerd de manuele therapie opnieuw de wereld inbrengen? Als vereniging verenig je je omdat je samen iets wilt bereiken, als groep. Daarom moeten we ervoor zorgen dat we samen, met iedereen, hetzelfde beeld geven. Met een pakkend en goed verhaal maak je veel meer impact. Dat is precies waar we nu mee bezig zijn.’ Wil je weten wanner je het 'nieuwe merk' kunt zien en wat de volgende stappen van het projectteam zijn? Dit is hele interview met Willem. 

Het vliegwiel: Een groter podium voor je masterscriptie

Sandra Jorna-Lakke werkt samen met collega’s Melvin Bos en Jeanine Frenk aan het NVMT-project Vliegwiel. In april sluiten ook docenten en studenten aan, net zoals het MSG-netwerk. Het gezamenlijke doel is: snel naar een mooi platform met onderzoeken voor de praktijk.

Sandra: ‘Op alle hogescholen is er na je masteronderzoek een afstudeerpresentatie of posterpresentatie, maar daarna blijft een onderzoek vaak liggen. Dat is zonde, want dan is de kennis niet toegankelijk voor het bredere publiek. We vinden het allemaal, op alle hogescholen, al jaren jammer dat waardevol en praktisch toepasbaar onderzoek na het onderzoek blijft liggen. En dat andere manueeltherapeuten het onderzoek niet zien. Daarom dachten we: laten we een platform maken waarop je die onderzoeken kunt vinden. Dat maakt het makkelijker om informatie te vinden en daarom gaan we het doen. Het platform wordt breder dan bijvoorbeeld een posterbijeenkomst. Bovendien kun je als student laten zien welk hoog niveau je onderzoek heeft. Dat je trots bent op je onderzoek. En als je trots bent, dan is het jammer als het niet wordt gedeeld.’ Lees het interview met Sandra.