18 maart 2024

Maak kennis met de ambassadeurs

De makkelijk bereikbare vraagbaak over het vak en wetenschap

Sander van Dam

Via de NVMT kunnen we de manuele therapie vooruit helpen

Sander is docent aan de opleiding fysiotherapie aan de Hanzehogeschool en behaalde zijn MSc manuele therapie en master aan de Universiteit Brussel. Sander is geïnteresseerd in aanhoudende (neuro)musculoskeletale pijnklachten en spart daarover graag met je!

Het motto van Sander: Samen met de patiënt de puzzel leggen over (aanhoudende) klachten, dat is waar de uitdaging ligt.

Waar kom je Sander tegen? In Friesland, bij de kennislabs, tijdens congressen, de journal club en het team dat werkt aan de campagne voor het merk manuele therapie.

In 2023 introduceerden de ambassadeurs de kennislabs. Lees het interview met Sander en Francois Maissan over de eerste kennislabs. Link naar:  https://nvmt.kngf.nl/actueel/2023/04/kennislab-de-voorbeschouwing.html

Jeroen Dockx

Als manueel therapeut hebben we een rugzak met verschillende tools die we in kunnen zetten

Als manueel therapeut vind ik het belangrijk om naar de persoon te kijken met een gezondheidsprobleem. We werken vanuit het bio-psycho-sociale model. Het in kaart brengen van het gezondheidsprobleem vanuit een breed perspectief vind ik belangrijk. De analyse - waarbij integratie en interactie tussen de verschillende variabelen uit de drie pijlers die een rol spelen bij een persoon - is de basis van het behandelplan.  Als ambassadeur draag ik  graag bij aan de ontwikkelingen in ons mooie vak, het vertalen van nieuwe inzichten naar de praktijk en het vertalen van vraagstukken uit het werkveld naar bestuur, beleid of wetenschap.

Ik ben sinds 2002 fysiotherapeut en sinds 2005 manueel therapeut. Initieel heb ik de opleiding aan de SOMT afgerond, gevolgd door de Master in 2008. Later volgde ik een traject in Brussel, aan de VUB. Sinds 2005 ben ik betrokken in het post-bachelor en master-onderwijs. Op dit moment ben ik mede-eigenaar van Fysioboz en Fitboz, een eerstelijnspraktijk in Bergen op Zoom met meerdere vestigingen in onder andere gezondheidscentra. Daarnaast werk ik twee dagen per week in het post-bachelor en Master onderwijs bij Avans+. Ik ben daar vooral actief voor de 'wetenschappelijke' modules.

Wie is jouw voorbeeld? Peter O’Sullivan vind ik een inspirerende collega, mede door zijn visie op gezondheid, als ook zijn kritische blik en reflecterend vermogen.

Het motto van Jeroen: We hebben het vaak over 'de invloed van psychosociale factoren op .... (vul maar in: schouderklachten, rugklachten of nekklachten)'. Ik denk dat we de invloed van het 'musculoskeletale domein' op psychosociale factoren niet moeten onderschatten. Het is geen invloed op maar een wisselwerking tussen! Dat is in mijn ogen een essentieel uitgangspunt voor je klinisch redeneren.

Waar kom je Jeroen tegen? In Brabant en Zeeland, tijdens de kennislabs, congressen en de journal club.

Jeroen werkte mee aan het minisymposium in oktober 2023: https://nvmt.kngf.nl/actueel/2023/11/blog-jeroen-dockx-het-minisymposium-met-een-heel-prikkelend-onderwerp.html

Joost Magermans

Door samenwerken beter worden

Ik ben ambassadeur geworden om mijn steentje bij te dragen aan het uitdragen van de manuele therapie. Ik praktiseer de manuele therapie al meer dan 30 jaar en wil graag dat deze specialisatie blijft bestaan binnen ons vak fysiotherapie. Een van mijn speerpunten is meedenken met het bestuur over de manuele therapie. Hoe zorgen we ervoor dat deze specialisatie blijft bestaan?

Naast manueel therapeut ben ik peer-coach en intervisie-coach, running therapeut, echografist, leefstijlcoach en extended scope specialist in opleiding. Ik zit in het bestuur van fietsmaatjevoorneaanzee.nl, ben vader van vier volwassen kids, rijd motor en run daarnaast ook nog een praktijk.

Wie is jouw voorbeeld? Leo Hagenaars is en blijft mijn voorbeeld. Wat een energie en passie had hij voor ons vak.

Het motto van Joost: Door samenwerken beter worden!

Waar kom je Joost tegen? In Rotterdam en omgeving, tijdens de activiteiten die de ambassadeurs organiseren en tijdens het overleg van de ambassadeurs.

Ron van Heerde

Beweeg naar beweging

Ron is ambassadeur geworden om vanuit de praktijk input te geven aan het bestuur van de NVMT en om met die input mee te werken aan het beleid van de vereniging. Neem contact op met Ron als je meer wilt weten over de ontwikkelingen binnen de fysiotherapie en specifieker (uiteraard): de manuele therapie. Ron nodigt je uit om kennis te maken tijdens het aankomende NVMT-congres!

Het motto van Ron: Beweeg naar beweging

Waar kom je Ron tegen? In Nijmegen en omgeving, bij de kennislabs en het NVMT-congres

Roland Reezigt

Wetenschappelijk onderzoek omdat elke patiënt de beste zorg verdient

Ik doe wetenschappelijk onderzoek. Aan de ene kan onderzoek ik de  werkingsmechanismen van manueel therapeutische technieken. Aan de andere kant doe ik onderzoek naar de kennis en attitude omtrent pijn en beschermingsmechanismen (inclusief het effect op bewegen) onder therapeuten, studenten en gezondheidsprofessionals in het algemeen. Ik wil de kennis en kunde helpen actualiseren bij alle collega's, om zo behandelingen verder te optimaliseren en denk daarover ook graag met je mee. Niet zozeer omdat we het niet goed genoeg doen, maar vanuit het ethisch perspectief dat elke patiënt de beste zorg verdient.

Mail Roland dus voor wetenschappelijke ontwikkelingen en discussies.

Wie is jouw voorbeeld? Op (inter)nationale congressen is er altijd zoveel mogelijkheid om te discussiëren met onderzoekers en collega therapeuten! Daardoor heb ik al met veel van mijn voorbeelden van gedachten kunnen wisselen.

Waar kom je Roland tegen? In Groningen, tijdens de kennislab-bijeenkomsten in Groningen, congressen, IFOMPT 2024 en als wetenschapsrapporter in de nieuwsbrieven en op social media. Mail Roland bovendien voor wetenschappelijke ontwikkelingen en discussies.

Lees de rapporten van Roland. https://nvmt.kngf.nl/article/kennisbank-nvmt/onderzoek/wetenschapsreporter