22 augustus 2021

NVMT Wetenschapsreporter

NVMT Wetenschapsreporter Roland Reezigt beschouwt regelmatig een wetenschappelijke studie of vraagstuk.

Hier lees je een greep uit zijn bijdragen. Wil je op de hoogte blijven van alle bijdragen van de Wetenschapsreporter? Volg ons op Facebook

"Laten we het narratief van houding en thuiswerken gezamenlijk veranderen."
In de Covid-periode werken vele Nederlanders thuis. Ook wij hebben dit even moeten doen, iets wat totaal niet in onze aard ligt. Na een korte tijd gesloten te zijn, openden we weer en konden we klaar staan voor onze patiënten. Sociale media, maar ook de klassieke media, werden gevuld met informatie over de impact van thuiswerken op gezondheid... Lees verder op Facebook.

Cognities beïnvloeden de test mogelijk meer dan de weefsels
Patiënten komen binnen met diverse cognities over hun aandoening. Er is een enorme hoeveelheid informatie beschikbaar op het internet, waarbij een zeer grote hoeveelheid niet overeenkomt met wetenschappelijke feiten. Ook is het aannemelijk dat de sociale kring om de patiënt heen ze voorziet van informatie over de klacht en hoe ermee om te gaan. Op basis van de Body Self Neuromatrix, maar ook de nocebo/placebo’s studie is het bekend dat cognities een grote invloed hebben op klachten. Onduidelijk is echter of deze cognities ook invloed hebben op het diagnostisch proces. Deze vraag is door de groep van Michel Coppieters et al onderzocht… Lees verder op Facebook.

Overtuigingen over rugklachten bij de algemene populatie
‘Mensen met rugklachten zijn bij de manueel therapeut aan het goede adres. De expertise, kennis en ervaring helpen al jarenlang patiënten op een effectieve manier van hun klachten af. Hoewel de werkingsmechanismen van onze therapie onduidelijk zijn, is de efficiëntie van onze hulp aanwezig. Duidelijk is de gaande paradigmashift waarin de klachten niet alleen multimodaal behandeld moeten worden, maar ook multifactorieel uitgelegd worden.’ Lees verder op Facebook.

Cognities beïnvloeden de test mogelijk meer dan de weefsels
Patiënten komen binnen met diverse cognities over hun aandoening. Er is een enorme hoeveelheid informatie beschikbaar op het internet, waarbij een zeer grote hoeveelheid niet overeenkomt met wetenschappelijke feiten. Ook is het aannemelijk dat de sociale kring om de patiënt heen ze voorziet van informatie over de klacht en hoe ermee om te gaan. Op basis van de Body Self Neuromatrix, maar ook de nocebo/placebo’s studie is het bekend dat cognities een grote invloed hebben op klachten. Onduidelijk is echter of deze cognities ook invloed hebben op het diagnostisch proces. Deze vraag is door de groep van Michel Coppieters et al onderzocht… Lees verder op Facebook.

Roland Reezigt
NVMT Wetenschapsreporter