banner-website-minisymposium-nieuwsbericht-web.png
23 oktober 2023

Minisymposium Chronische pijn: prikkelend genoeg voor de Manuele Therapie?

Op woensdag 15 november organiseert de NVMT het minisymposium met de uitdagende titel: ‘Chronische pijn: prikkelend genoeg voor de Manuele Therapie?’ We nodigen je daar heel graag voor uit!

In de dagelijkse praktijk zien we als manueel therapeut veel patiënten met aspecifieke musculoskeletale pijn. Bij een deel hiervan gaat de acute, ‘incidentele’ pijn, langzaam over in pijn met een meer chronisch karakter. Deze patiëntengroep heeft vaak een positieve ervaring met manuele therapie en komt bij je met specifieke verwachtingen. Maar kunnen of willen we nog wel aan deze verwachtingen voldoen? Want bij het meer chronisch worden van de pijn, past immers een andere aanpak. Wat is dan de rol van de manueel therapeut, wanneer en met wie vraagt dit samenwerking en wat is hierover bekend in recent wetenschappelijk onderzoek?

Tijdens het minisymposium worden twee patiënt-casuïstieken uitgewerkt, die zeer herkenbaar zijn uit de dagelijkse praktijk. Carla Bastemeijer,  Allard Bakker en Peter Glashouwer spreken over de afwegingen waar we mee te maken hebben als manueel therapeut. En de keuzes die we maken als het gaat om de drie belangrijke aspecten:

 • Patient values
 • Praktijkgestuurde casuïstiek, de gekozen interventie
 • Multidisciplinaire samenwerking

Deze drie elementen vlechten we tijdens het minisymposium in elkaar. Carla bespreekt het nut van de psychosomatische behandeling en daarbij de patient values. Allard en Peter laten de praktijksituatie zien, en de multidisciplinaire samenwerking.

Meld je aan voor woensdagmiddag 15 november!

Praktische gegevens en programma

Datum Woensdag 15 november, van 16.00 uur tot 20.15 uur, daarna is er een borrel. Locatie: Hogeschool Utrecht, Heidelberglaan 7, Centrale hal

Programma  

 • 15.30-16.00u ontvangst en registratie

 • 16.00-16.10u Introductie door Karel Opraus

 • 16.10-16.30u Carla Bastemeijer - Over patient centered care bij patiënten met chronische pijn 

 • 16.30u-17.30u Allard Bakker - Casuïstiek lage rugpijn

 • 17.30-18.30u Hapje eten

 • 18.30-19.30u Peter Glashouwer - casuïstiek schouder

 • 19.30-20.00u Carla Bastemeijer - visie op de besproken casuïstiek in een overlegvorm met Allard Bakker en Peter Glashouwer

 • 20.00-20.15u Afsluiting

 • 20.15 Naborrelen

Accreditatie voor de registers fysiotherapie en manuele therapie in het Kwaliteitshuis Fysiotherapie is aangevraagd

Voor leden is het mini-symposium gratis, niet-leden betalen € 75. Kom je niet op het minisymposium, terwijl je je wel hebt aangemeld? Dan geldt een no show tarief van 25 euro. Op dit evenement zijn deze algemene voorwaarden van toepassing.

Carla Bastemeijer (PhD) is fysiotherapeut, manueel therapeut en docent/onderzoeker aan Erasmus Universiteit Medisch Centrum en vorig jaar mei gepromoveerd op Patient Values – the Meaning for Health Care.
Allard Bakker (MMT, PT) is fysiotherapeut, manueel therapeut en kerndocent aan de fysiotherapie opleiding van Hogeschool Utrecht
Peter Glashouwer (MPT, PT) is fysiotherapeut, manueel therapeut en kerndocent voor Bewegingsstudies van Hogeschool Utrecht

Bekijk de abstracts en video's over het minisymposium op de nvmt.nl/minisymposium.

 

Heb je al gezien dat?

Oh, en... Heb je al gezien dat we op 25 oktober (Nijmegen) Kennislabs organiseren? Die zijn misschien ook interessant voor jou! Na de twee succesvolle bijeenkomsten in Utrecht en Groningen openen nu de hogescholen in Rotterdam en Nijmegen de deuren voor deze kennislabs, waar wetenschap en praktijk elkaar ontmoeten. De praktijk en wetenschap kunnen eigenlijk niet zonder elkaar. Want -zo stelt bijvoorbeeld spreker Francois Maissan- de uitkomsten van onderzoek zijn pas interessant als het in de praktijk te herkennen is'. Maar, hoe breng je de wetenschap naar de praktijk en hoe weet je eigenlijk wat de praktijk nodig heeft?