nvmt-4-web.jpg.png
27 juni 2022

Nekpijn

Pijn in de nek komt veel voor. Maar het ontstaan van de pijn en soort pijn verschilt. De manueel therapeut beoordeelt tijdens de screening en intake of manuele therapie de beste behandeling is voor jouw nekpijn.

Erna (64): ‘Doordat ik zo’n stijve nek had, speelde ik nog maar weinig met mijn kleinkinderen. Niet leuk voor de kinderen, maar ik miste de gezelligheid zelf ook. De manueel therapeut zag snel wat er aan de hand was en stelde me gerust: het was niet ernstig. Ik kon na twee behandelingen mijn nek weer normaal bewegen. Hij liet me meedenken over oefeningen voor thuis. Die doe ik nu elke ochtend en mijn nek blijft soepel.’

Een stijve nek als je wakker wordt? Plotselinge pijn als je omkijkt in de auto? Pijn als je een bal gooit? Een pijnlijke of stijve nek kan behoorlijk lastig zijn: thuis, tijdens het werk of in je vrije tijd. Op deze pagina lees je wat de manueel therapeut voor je kan betekenen en wat je zelf kunt doen.

Blijf niet te lang met nekklachten rondlopen. Als de klachten niet binnen enkele weken verdwijnen, neem dan contact op met een manueel therapeut.

De klachten van nekpijn
Pijn in de nek komt veel voor. Sommige mensen hebben de hele tijd pijn, anderen af en toe. De pijn ontstaat geleidelijk of kan plotseling opkomen, bijvoorbeeld na een valpartij. Soms heb je pijn of pijnscheuten in de nek. De pijn zit dan ergens tussen de schouderbladen en het hoofd. De pijn kan links, rechts, in het midden of aan allebei de kanten van je nek zitten. Soms straalt de pijn uit naar het hoofd of heb je een slapend of tintelend gevoel in de arm(en).

Wat kun je zelf doen?
Als je gezond leeft, blijft bewegen en positief denkt, herstel je sneller.

  • Blijf bewegen. Het is belangrijk om te blijven bewegen. Je kunt bijvoorbeeld gaan zwemmen, fietsen of wandelen. Maar ook thuis en op je werk kun je bewegen: werken in de tuin, de hond uitlaten of koffie halen voor je collega’s. Door te bewegen blijven je spieren en gewrichten sterk en soepel en heb je minder vaak pijn. Misschien dat bewegen in het begin pijn doet, maar houd vol en blijf rustig bewegen. Beweeg elke dag een beetje meer. De pijn verdwijnt dan geleidelijk.
  • Denk positief. Bij de meeste mensen met nekpijn is er niets kapot in de nek en gaat de pijn na een tijdje weer over. Probeer daarom niet teveel aan je nekpijn te denken en vertrouw erop dat de pijn weer overgaat. Want hoe meer zorgen je je maakt, hoe meer je de pijn gaat voelen.
  • Leef gezond. Als je genoeg slaapt, gezond en gevarieerd eet en niet of minder rookt, herstel je sneller.

Blijf niet te lang met nekklachten rondlopen. Als de klachten niet binnen enkele weken verdwijnen, neem dan contact op met een manueel therapeut.

Heb je een klacht die met bewegen te maken heeft? Dan mag je direct naar de manueel therapeut. Je hoeft dus niet eerst naar je huisarts en je hebt ook geen verwijsbriefje nodig.

Screening en intake
De manueel therapeut beoordeelt tijdens de screening en intake of manuele therapie de beste behandeling is voor jouw nekpijn. Hij doet dit door op zoek te gaan naar de oorzaak van de nekpijn. Hij vraagt naar hoe de nekpijn is ontstaan en wanneer je er veel en wanneer je er minder last van hebt. Hij kijkt naar je houding, hoe je beweegt en onderzoekt je gewrichten en spieren. Misschien laat hij je ook een paar oefeningen doen. Als de manueel therapeut heeft gezien dat hij jou kan helpen, bespreekt hij met je hoe de behandeling eruit gaat zien.
Soms kun je met nekpijn beter behandeld worden door een arts, bijvoorbeeld als je nek gebroken is. Je krijgt dan het advies om contact op te nemen met je huisarts.

De behandeling
Mensen die met nekpijn bij een manueel therapeut zijn geweest, voelen vaak direct een verandering: de pijn is minder en de nek voelt soepeler aan of beweegt beter. Dit komt omdat de manueel therapeut specifieke technieken toepast om de gewrichten beter te laten functioneren en om je houding en bewegingen te verbeteren. De manueel therapeut behandelt bij nekpijn vaak ook de bovenrug. Hij legt altijd goed uit wat hij doet. Soms vraagt hij of je een handtekening wilt zetten onder een document, zodat hij zeker weet dat je het eens bent met de behandeling. Daarnaast vertelt hij hoe je goed en gezond kunt blijven bewegen en geeft tips en adviezen over een goede houding. Ook krijg je oefeningen mee die helpen voorkomen dat de klachten terugkomen.

Feiten over nekpijn

  • Nekpijn staat in de top 3 van klachten
  • Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft nekpijn
  • Geschat wordt dat 3 op de 10 mensen langere tijd last heeft van de nek
  • Veel nekklachten verdwijnen vanzelf binnen een paar weken
  • Nekpijn betekent meestal niet dat je nek beschadigd is
  • Omdat er vaak geen schade aan de nek is, is het meestal niet nodig om een foto of scan te laten maken