
Schouderpijn
Schouderpijn staat op nummer 2 van de meest voorkomende klachten. Het gaat niet altijd vanzelf over. De manueeltherapeut bekijkt wat de beste behandeling is voor jouw schouderpijn.
Een pijnlijke schouder kan behoorlijk lastig zijn: normale dagelijkse activiteiten als douchen en aankleden kosten moeite. Maar ook bij het sporten, met tillen of tijdens het werk kan de schouder ineens pijn doen.
De klachten van schouderpijn
Veel mensen hebben schouderklachten. Mensen hebben dan een pijnlijke of stijve schouder, kunnen de schouder slecht bewegen of hebben er minder kracht in. Pijn ontstaat vaak doordat de schouder niet goed beweegt. Soms beweegt het schoudergewricht niet goed en soms werken de schouderspieren niet goed genoeg. Heel soms is er iets in de schouder kapot of beschadigd. Schouderpijn kan ook vanuit de nek of bovenrug komen. Schouderpijn gaat niet altijd vanzelf over; loop daarom niet te lang met schouderklachten rond.
Blijf niet te lang met schouderklachten rondlopen. Als de klachten niet binnen enkele weken verdwijnen, neem dan contact op met een manueel therapeut.
Wat kun je zelf doen?
Als je gezond leeft, blijft bewegen en positief denkt, herstel je sneller.
- Blijf bewegen. Het is belangrijk om te blijven bewegen. Door te bewegen blijven je spieren en gewrichten sterk en soepel en heb je minder vaak pijn. Misschien dat bewegen in het begin pijn doet, maar houd vol en blijf rustig bewegen. Beweeg elke dag een beetje meer. Als een bepaalde beweging de schouderpijn erger maakt, kun je deze beter niet meer doen.
- Probeer een paar keer per dag je schouder verschillende kanten op te bewegen. Zwaai bijvoorbeeld regelmatig met je armen naar voren, achteren of opzij. Wissel bewegingen af.
- Denk positief. Probeer niet teveel aan je schouderpijn te denken en vertrouw erop dat de pijn weer over gaat. Want hoe meer zorgen je je maakt, hoe meer je de pijn voelt.
- Leef gezond. Als je genoeg slaapt, gezond en gevarieerd eet en niet of minder rookt, herstel je sneller.
Heb je een klacht die met bewegen te maken heeft? Dan mag je direct naar de manueel therapeut. Je hoeft dus niet eerst naar je huisarts en je hebt ook geen verwijsbriefje nodig.
De behandeling van schouderklachten
Screening en intake
De manueel therapeut beoordeelt tijdens de screening en intake of manuele therapie de beste behandeling is voor jouw schouderpijn. Hij doet dit door op zoek te gaan naar de oorzaak van de pijn. Hij vraagt naar hoe de schouderpijn is ontstaan en wanneer je er veel en wanneer je er minder last van hebt. Hij kijkt naar je houding, hoe je beweegt en onderzoekt je gewrichten en spieren. Misschien laat hij je ook een paar oefeningen doen. Als de manueel therapeut heeft gezien dat hij jou kan helpen, bespreekt hij met je hoe de behandeling eruit gaat zien. Soms kun je met schouderpijn beter behandeld worden door een arts, bijvoorbeeld als je van de fiets bent gevallen. Je krijgt dan het advies om contact op te nemen met je huisarts.
De behandeling
Mensen die met schouderklachten bij een manueel therapeut zijn geweest, voelen vaak direct een verandering: de pijn is minder en de schouder en de wervelkolom voelen soepeler aan of bewegen beter. Dit komt omdat de manueel therapeut specifieke technieken toepast om de gewrichten beter te laten functioneren en om je houding en bewegingen te verbeteren. Hij kijkt altijd goed naar wat het beste bij je past. Hij behandelt bij schouderpijn vaak ook de bovenrug en de nek. Daarnaast vertelt hij hoe je goed en gezond kunt blijven bewegen en geeft tips en adviezen over een goede houding. Ook krijg je oefeningen mee die helpen voorkomen dat de klachten terugkomen.